pierwiastek trzykrotny, parametr
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 sie 2006, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 1 raz
pierwiastek trzykrotny, parametr
Dla jakich wartości parametru m wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x^{4}-2x^{3}-6x^{2}+10x+m}\) ma pierwiastek trzykrotny?
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
pierwiastek trzykrotny, parametr
Zauwaz, ze wielomian czwartego stopnia posiadajacy pierwiastek trzykrotny musi miec nastepujaca postac iloczynowa:
\(\displaystyle{ W(x) = 2(x-a)^3(x-b)}\)
dla pewnych \(\displaystyle{ a,b\in\mathbb{R}}\).
Teraz musisz niestety poswiecic sie i rozwinac to do postaci \(\displaystyle{ \alpha x^4 + \beta x^3 + \gamma x^2 + \delta x + \epsilon}\). Dwa wielomiany tego samego stopnia sa rowne \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) maja jednakowe wspolczynniki przy tych samych potegach, wiec przyrownujac wspolczynniki z tego co wymnozyles do tego co masz dane w zadaniu dostaniesz uklad rownan do rozwiazania. Niewiadomych bedzie pewnie mniej niz rownan, wiec pamietaj, zeby sprawdzic, czy otrzymane rozwiazania pasuja do wszystkich rownan (uklad moze wyjsc sprzeczny).
\(\displaystyle{ W(x) = 2(x-a)^3(x-b)}\)
dla pewnych \(\displaystyle{ a,b\in\mathbb{R}}\).
Teraz musisz niestety poswiecic sie i rozwinac to do postaci \(\displaystyle{ \alpha x^4 + \beta x^3 + \gamma x^2 + \delta x + \epsilon}\). Dwa wielomiany tego samego stopnia sa rowne \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) maja jednakowe wspolczynniki przy tych samych potegach, wiec przyrownujac wspolczynniki z tego co wymnozyles do tego co masz dane w zadaniu dostaniesz uklad rownan do rozwiazania. Niewiadomych bedzie pewnie mniej niz rownan, wiec pamietaj, zeby sprawdzic, czy otrzymane rozwiazania pasuja do wszystkich rownan (uklad moze wyjsc sprzeczny).