1 zadanie: określ stopień wielomianów
a) \(\displaystyle{ w(x)=(3x-1)(4x+2) ^{3}(x ^{2} +7)}\)
b) \(\displaystyle{ w(x)=(x ^{2} - 9)(x ^{2}+6x+9)}\)
c) \(\displaystyle{ w(x)=(2x-1)(4x ^{2} - 4x+1)(2x ^{2}+8)}\)
d) \(\displaystyle{ w(x)=x ^{6}(x ^{2}+x-2)(2x ^{2}+3x-2)}\)
e) \(\displaystyle{ w(x)=(x ^{2}+10x+25) ^{2}(x ^{2}-25)(x ^{2}+x+6)}\)
2 zadanie : sprawdź czy r jest pierwiastkiem wielomianu w(x) i określ stopnie pierwiastka.
a) \(\displaystyle{ w(x)=6x ^{3} + 3x ^{2}+10x+5 \qquad r = - \frac{1}{2}}\)
b) \(\displaystyle{ w(x)=x ^{5}+4x ^{4}+4x ^{3}-6x ^{2}-24x-24 \qquad r= -2}\)
Wiem, że to proste podobno ale nie było mnie wtedy w szkole kto by mi wytłumaczył i pomógł rozwiązać?
Krotność wielomianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 wrz 2009, o 17:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jaworzno
Krotność wielomianów.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2010, o 18:21 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
- mikrobart
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 38 razy
Krotność wielomianów.
Latex!
\(\displaystyle{ W(x)=(3x-1)(4x+2) ^{3}(x ^{2} +7)}\)
Stopień wielomianu to najwyższa potęga otrzymana bo wymnożeniu tej postaci iloczynowej. W pierwszym nawiasie x jest w pierwszej potęgę, w drugim nawiasie w trzeciej, w trzecim w drugiej.
1+3+2=6
Wielomian szóstego stopnia.
\(\displaystyle{ W(x)=(3x-1)(4x+2) ^{3}(x ^{2} +7)}\)
Stopień wielomianu to najwyższa potęga otrzymana bo wymnożeniu tej postaci iloczynowej. W pierwszym nawiasie x jest w pierwszej potęgę, w drugim nawiasie w trzeciej, w trzecim w drugiej.
1+3+2=6
Wielomian szóstego stopnia.
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 49 razy
Krotność wielomianów.
co do pierwszego - krotność
co do drugiego, podstaw i wylicz jak wyjdzie 0 to jest pierwiastkiem - co do jego stopnia - ten sam link co powyżej
co do drugiego, podstaw i wylicz jak wyjdzie 0 to jest pierwiastkiem - co do jego stopnia - ten sam link co powyżej
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 wrz 2009, o 17:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jaworzno
Krotność wielomianów.
dalej nie rozumiem :/ czytanie formułek mi nic nie da. podstawić umiem zeby sprawdzic czy jest pierwiastkiem ale z krotnością nie wiem co do czego. podobno sie dzieli przez dwumian a później deltą ale wychodzą do potęgi 4 np a delte sie liczy tylko jesli jest to wzór f.kwadratowej
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 49 razy
Krotność wielomianów.
Krotność z Polskiego na nasze.
jak wiadomo każdy wielomian mozna rozbić na iloczyn wielomianów niższego stopnia
przykład:
1.\(\displaystyle{ x^2+2x+1=(x+1)(x+1)}\)
w ogólnym przypadku jest to
2.\(\displaystyle{ a_n * x^n + a_{n-1} + x^{n-1} ..... a_1*x+a_0 = (x-x_m)*(x-x_{m-1}) .....(x-x_1)*(x-x_0)}\)
jeżeli po rozbiciu wyjdzie nam że jest kilka takich samych pierwiastków, wówczas można zapisać to tak
3.\(\displaystyle{ x^2+2x+1=(x+1)(x+1)=(x+1)^2}\)
w tym wypadku -1 jest pierwiastkiem dwukrotnym - bo dwa razy "pasuje", lub jak kto woli x+1 będzie w drugiej potędze.
jak wiadomo każdy wielomian mozna rozbić na iloczyn wielomianów niższego stopnia
przykład:
1.\(\displaystyle{ x^2+2x+1=(x+1)(x+1)}\)
w ogólnym przypadku jest to
2.\(\displaystyle{ a_n * x^n + a_{n-1} + x^{n-1} ..... a_1*x+a_0 = (x-x_m)*(x-x_{m-1}) .....(x-x_1)*(x-x_0)}\)
jeżeli po rozbiciu wyjdzie nam że jest kilka takich samych pierwiastków, wówczas można zapisać to tak
3.\(\displaystyle{ x^2+2x+1=(x+1)(x+1)=(x+1)^2}\)
w tym wypadku -1 jest pierwiastkiem dwukrotnym - bo dwa razy "pasuje", lub jak kto woli x+1 będzie w drugiej potędze.