dowód, pierwiastki całkowite równania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
totr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 sie 2006, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 1 raz

dowód, pierwiastki całkowite równania

Post autor: totr »

Jako że to mój pierwszy post, wypadało by się przywitać więc: witam brać matematyczną.

Tyle od siebie. Przejdźmy do rzeczy.



Udowodnij, że równanie \(\displaystyle{ x(x+1)(x+2)=2006^{3}}\) nie ma pierwiastków całkowitych.

sam zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ \sqr[3]{x(x+1)(x+2)}=2*17*59 \sqr[3]{x}=2 \sqr[3]{x+1}=17 \sqr[3]{x+2}=59}\) co jest sprzeczne

czy jest jakiś prostszy sposób na rozwiązanie tego zadania? a dokładniej: taki, w którym można pominąć rozkładanie 2006 na czynniki pierwsze?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

dowód, pierwiastki całkowite równania

Post autor: Tristan »

Mamy trzy kolejne liczby całkowite: x, x+1,x+2 - więc jedna musi być podzielna przez 3, więc cały iloczyn musi być podzielny przez trzy. Skoro 2006 nie jest podzielne przez 3, to i trzecia potęga liczby 2006 nie jest podzielna przez 3 z czego wynika, że to równanie nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2006, o 16:08 przez Tristan, łącznie zmieniany 1 raz.
mirek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 14 sie 2006, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wadowice
Pomógł: 3 razy

dowód, pierwiastki całkowite równania

Post autor: mirek »

W twoim rozwiązaniu coś mi nie gra, a mianowicie to nieszczęsne pierwiastkowanie(iloczyn pierwiastków może być całkowity)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

dowód, pierwiastki całkowite równania

Post autor: mol_ksiazkowy »

Mozna takze rozłozyc na czynniki i sie bawić, ale sposób Tristana jest najlepszy, wg mnie....
ODPOWIEDZ