Witam
Przygotowuję się właśnie do klasówki z wielomianów i natknęłam się na zadanie, którego nie mogę rozwiązać. Pomimo wysiłku włożonego w pracę nie mogę wpaść na pomysł jak to rozwiązać. Będę wdzięczna, jeśli ktoś udzieli mi wskazówek i pomoże w rozwiązaniu.
Dla jakiej wartości parametru m liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w?
a) \(\displaystyle{ w(x)= -3x ^{3}+2x ^{2}+mx-3}\), \(\displaystyle{ a= -1}\)
b) \(\displaystyle{ w(x)= x ^{3}+(2m-1)x ^{2}-3x+7}\), \(\displaystyle{ a=2}\)
Wartość parametrum
Wartość parametrum
Ostatnio zmieniony 1 lut 2010, o 07:57 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 gru 2009, o 13:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 7 razy
Wartość parametrum
Liczba \(\displaystyle{ a}\) jest pierwiastkiem wielomianu W(x) wtedy, gdy W(a)=0.
Rozwiązujesz równanie: \(\displaystyle{ W(a)=0}\), czyli dla przykładu a) będzie to: \(\displaystyle{ -3 \cdot (-1) ^{3}+2 \cdot (-1) ^{2}-1m-3=0}\), skąd wyliczasz sobie m.
Rozwiązujesz równanie: \(\displaystyle{ W(a)=0}\), czyli dla przykładu a) będzie to: \(\displaystyle{ -3 \cdot (-1) ^{3}+2 \cdot (-1) ^{2}-1m-3=0}\), skąd wyliczasz sobie m.