Równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Encore04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 1 lis 2009, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok

Równanie wielomianowe

Post autor: Encore04 »

Mam problem z zadaniem i prosiłbym o pomoc.

Dla jakich wartości parametru a pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1},x _{2} ,x _{3} ,x _{4}}\) równania
\(\displaystyle{ x ^{4}+5x ^{3}+ax ^{2}-40x+64=0}\) spełniają warunki: \(\displaystyle{ x _{2} =-2x _{1}, x _{3}=4x _{1}, x _{4}=-8x _{1}}\)? Wyznacz wszystkiei pierwiastki równania.

Na lekcji poznaliśmy wzory Viete'a dla równania trzeciego stopnia. Można by za pomocą tego jakoś to rozwiązać?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: klaustrofob »

Encore04 pisze:Na lekcji poznaliśmy wzory Viete'a dla równania trzeciego stopnia. Można by za pomocą tego jakoś to rozwiązać?
za pomocą wzorów dla trzeciego stopnia - nie. za pomocą wzorów dla czwartego - tak. suma pierwiastków wielomianu jest równa - \(\displaystyle{ \frac{\text{współczynnik przy }x^3}{\text{współczynnik przy }x^4}}\). stąd i z warunku w zadaniu wyznaczysz te potencjalne pierwiastki. potem wyliczysz odpowiednie a - takie, żeby to rzeczywiście były pierwiastki. potem sprawdzisz, czy wszystko się zgadza.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2010, o 08:01 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Encore04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 1 lis 2009, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok

Równanie wielomianowe

Post autor: Encore04 »

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ