Sprawdz czy istnieje liczba a dla której wielomiany W(x) i P(x) sa rowne jesli
\(\displaystyle{ W(x)}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ (}\)\(\displaystyle{ x^{3}}\)\(\displaystyle{ -}\)\(\displaystyle{ 2a}\)\(\displaystyle{ )}\)\(\displaystyle{ (}\)\(\displaystyle{ x^{3}}\)\(\displaystyle{ +2a}\)\(\displaystyle{ )}\)\(\displaystyle{ -}\)\(\displaystyle{ 6x}\)
\(\displaystyle{ P(x)}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ x^{9}}\)\(\displaystyle{ +3ax}\)\(\displaystyle{ -16}\)
Wychodzi mi, że istnieje i ze jest to liczba -2.Co robie zle?
A drugie zadania
Sprawdz czy istnieja takie liczby a i b dla ktorych wielomiany W(x) i P(x) sa rowne jesli
W(x)=\(\displaystyle{ (2ax-b)^{3}}\) P(x)=\(\displaystyle{ 8x^{3}}\)\(\displaystyle{ -10x^{2}}\)\(\displaystyle{ +6x}\)\(\displaystyle{ -1}\)
Prosze o pomoc....
Równość wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Równość wielomianów
No jak to co robisz źle.
Równość zajdzie, gdy współczynniki przy odpowiednich potęgach będą sobie równe.
W(x) ma najwyższą potęgę \(\displaystyle{ x^6}\), a P(x) \(\displaystyle{ x^9}\).
Więc koniec gry, nie są równe nigdy
Równość zajdzie, gdy współczynniki przy odpowiednich potęgach będą sobie równe.
W(x) ma najwyższą potęgę \(\displaystyle{ x^6}\), a P(x) \(\displaystyle{ x^9}\).
Więc koniec gry, nie są równe nigdy
Równość wielomianów
a \(\displaystyle{ x^{3}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ x^{3}}\) nie równa sie \(\displaystyle{ x^{9}}\)??
;>
A to drugie?Tez jakies pokrecone....
;>
A to drugie?Tez jakies pokrecone....
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Równość wielomianów
\(\displaystyle{ x^3\cdot x^3=x^{3+3}=x^6}\)
co do 2
\(\displaystyle{ W(x)=(2ax-b)^3=8a^3x^3-12a^2bx^2+6ab^2x-b^3}\)
\(\displaystyle{ P(x)=8x^3-10x^2+6x-1}\)
Równość zajdzie, gdy
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8a^3=8\\-12a^2b=-10\\6ab^2=6\\b^3=1\end{cases}}\)
Z tego układu wynika, że \(\displaystyle{ a=b=1}\)
Ale te liczby nie spełniają równości \(\displaystyle{ -12a^2b=-10}\)
Więc nie ma takich a i b
co do 2
\(\displaystyle{ W(x)=(2ax-b)^3=8a^3x^3-12a^2bx^2+6ab^2x-b^3}\)
\(\displaystyle{ P(x)=8x^3-10x^2+6x-1}\)
Równość zajdzie, gdy
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8a^3=8\\-12a^2b=-10\\6ab^2=6\\b^3=1\end{cases}}\)
Z tego układu wynika, że \(\displaystyle{ a=b=1}\)
Ale te liczby nie spełniają równości \(\displaystyle{ -12a^2b=-10}\)
Więc nie ma takich a i b