Znajdź współczynnik a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
satinelle
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 paź 2009, o 16:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Znajdź współczynnik a i b

Post autor: satinelle »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{4}+ax^{3} +5x^{2} -5x-b}\)
Znajdź współczynnik \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) wiedząc,że 2 różne pierwiastki trójmianu \(\displaystyle{ x^{2}+ax+b}\) są również pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\).

Mój pomysł na zadanie był taki aby obliczyć pierwiastki te trójmianu i nastepnie podstawić je pod \(\displaystyle{ x}\) w wielomianie \(\displaystyle{ W(x)}\) i przyrównać całośc do 0 ale nie wychodzi

Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, o 05:52 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex].
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź współczynnik a i b

Post autor: piasek101 »

Podzielić.
satinelle
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 paź 2009, o 16:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Znajdź współczynnik a i b

Post autor: satinelle »

ale jak podzielić ten W(x) przez \(\displaystyle{ x^{2}+ax+b}\) ??
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź współczynnik a i b

Post autor: piasek101 »

Pisemnie - resztę przyrównać do zera (ma być równa zero dla każdego x-sa).
impuls14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 sty 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Znajdź współczynnik a i b

Post autor: impuls14 »

delta = a^2 - 4b
x1= -a + delta / 2
x2 = -a - delta / 2


teraz masz schemat hornera
1 a 5 -5 -b podstaw x1 a potem x2 i masz układ równań
satinelle
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 paź 2009, o 16:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Znajdź współczynnik a i b

Post autor: satinelle »

no tak pisemnie tyle ,że w szkole uczyli mnie tylko dzielić przez dzielnik w postaci : (x-a)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź współczynnik a i b

Post autor: piasek101 »

Idzie w zasadzie tak samo.
ODPOWIEDZ