Zad. Nie wykonując wszystkich działań, określ stopień podanego wielomianu:
\(\displaystyle{ a) (2x ^{3} +3x ^{2} -x) ^{2}
b) (3x ^{3} ) ^{2} -x ^{3}
c) x ^{3} (2x ^{2} +1)(x+5)
d) (x ^{2} +3)(x ^{2} -3)(x ^{3} -1)}\)
Z góry dziękuje za pomoc,,
Określenie stopnia wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 27 sty 2010, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 3 razy
Określenie stopnia wielomianu
a w przykładzie b nie powinno być 3 stopnia bądź 9 ?
czy ten oddzielny x ^{3} nie brany jest pod uwagę?
czy ten oddzielny x ^{3} nie brany jest pod uwagę?
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 3 wrz 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 5 razy
Określenie stopnia wielomianu
b) \(\displaystyle{ (3x^{3})^{2} - x^{3} = 3^{2}(x^{3})^{2} - x^{3} = 9x^{6} - x^{3}}\)
hint: \(\displaystyle{ (ab)^{2} = a^{2}b^{2}}\)
np: \(\displaystyle{ (2*2)^{2} = 4^{2} = 2^{2} * 2^{2} = 16}\)
hint: \(\displaystyle{ (ab)^{2} = a^{2}b^{2}}\)
np: \(\displaystyle{ (2*2)^{2} = 4^{2} = 2^{2} * 2^{2} = 16}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 3 wrz 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 5 razy