Równania wielomianowe.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Adeq14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 sty 2010, o 09:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łękawka

Równania wielomianowe.

Post autor: Adeq14 »

1) \(\displaystyle{ x(3x-2)-18x ^{2} = 5x(2-3x)+6=}\)

2) \(\displaystyle{ x ^{2} - \frac{2x(x-1)}{3} = x( \frac{x}{3} + 1 ) - 2}\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, o 12:01 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
inna_me
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 15 sty 2010, o 17:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lubuskie
Pomógł: 2 razy

Równania wielomianowe.

Post autor: inna_me »

1) \(\displaystyle{ x=-2}\)
2) \(\displaystyle{ x=5/6}\)
Ikaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 23 sty 2010, o 21:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Równania wielomianowe.

Post autor: Ikaaa »

wg mnie w pierwszym będzie x=-1/2 , w drugim równaniu będzie x=6
inna_me
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 15 sty 2010, o 17:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lubuskie
Pomógł: 2 razy

Równania wielomianowe.

Post autor: inna_me »

no w pierwszym się zgodzę , że będzie \(\displaystyle{ x=-1/2}\)
ODPOWIEDZ