Rozłóż wielomian na czynniki najniższego stopnia:
\(\displaystyle{ 16x^{2}-121=}\)
\(\displaystyle{ x^{5}- 2x^{4}- 3x^{3}+ 6x^{2}=}\)
Pomorze ktoś będę niezmiernie wdzięczny
Rzłoż wielomiany
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Rzłoż wielomiany
1. wzór skróconego mnożenia (różnica kwadratów)
2. Wyciągnij \(\displaystyle{ x ^{2}}\). W nawiasie zostanie Ci wielomian stopnia 3, pierwiastkiem tego wielomianu jest 2. Podziel ten wielomian przez \(\displaystyle{ (x-2)}\), a na koniec zostanie delta do sprawdzenia
2. Wyciągnij \(\displaystyle{ x ^{2}}\). W nawiasie zostanie Ci wielomian stopnia 3, pierwiastkiem tego wielomianu jest 2. Podziel ten wielomian przez \(\displaystyle{ (x-2)}\), a na koniec zostanie delta do sprawdzenia
- josep6
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 28 razy
Rzłoż wielomiany
pierwszy:
\(\displaystyle{ (4x-11)(4x+11)}\)
drugi:
\(\displaystyle{ x^{4}(x-2)-3x^{2}(x-2)=(x^{4}-3x^{2})(x-2)=(x^{2}-x\sqrt{3})(x^{2}+x\sqrt{3})(x-2)}\)
a ten drugi może tak być?
\(\displaystyle{ (4x-11)(4x+11)}\)
drugi:
\(\displaystyle{ x^{4}(x-2)-3x^{2}(x-2)=(x^{4}-3x^{2})(x-2)=(x^{2}-x\sqrt{3})(x^{2}+x\sqrt{3})(x-2)}\)
a ten drugi może tak być?