Dany jest wielomian:
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} - mx ^{3} + nx ^{2} - 8}\)
Wartość tego wielomianu dla x = 2 jest taka sama, jak dla x = -2 i wartość wielomianu dla x = 3 wynosi 82. Wyznacz liczby m,n i oblicz dla jakich wartości tego wielomianu są większe od wartości wielomianu \(\displaystyle{ W _{1} (x) = x ^{4} + 2}\)
No więc po moich obliczeniach
n = -8
m = -3
Jednak gdy podstawiam sobie te liczby,aby sprawdzić czy wychodzi 82, to nie zgadza się.
A dalszej części zadania nie rozumiem.
Proszę o pomoc.
Dany jest wielomian ......wyznacz liczby m,n.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 29 mar 2008, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
- Podziękował: 20 razy
Dany jest wielomian ......wyznacz liczby m,n.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2010, o 07:33 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Dany jest wielomian ......wyznacz liczby m,n.
Pomyliłeś się ((m) i (n) są inne) - nie wiemy gdzie - w obliczeniach albo metodzie.
Co do dalszej części zadania (jak już będziesz miał dobrze poprzednią; jest tam też literówka) to rozwiązujesz :
\(\displaystyle{ W(x)>W_1 (x)}\)
Co do dalszej części zadania (jak już będziesz miał dobrze poprzednią; jest tam też literówka) to rozwiązujesz :
\(\displaystyle{ W(x)>W_1 (x)}\)
- mikrobart
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 38 razy
Dany jest wielomian ......wyznacz liczby m,n.
\(\displaystyle{ W(2)=W(-2)}\)
\(\displaystyle{ -8m+4n+8=8m+4n+8}\)
\(\displaystyle{ m=0}\)
\(\displaystyle{ W(3)=82}\)
\(\displaystyle{ -27m+9n+73=82}\)
\(\displaystyle{ n=1}\)
Więc wielomian przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ W(x)=x^4+x^2-8}\)
Po podstawieniu równanie "się zgadza". Dalsza część zadania według wskazówek przedmówcy.
\(\displaystyle{ -8m+4n+8=8m+4n+8}\)
\(\displaystyle{ m=0}\)
\(\displaystyle{ W(3)=82}\)
\(\displaystyle{ -27m+9n+73=82}\)
\(\displaystyle{ n=1}\)
Więc wielomian przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ W(x)=x^4+x^2-8}\)
Po podstawieniu równanie "się zgadza". Dalsza część zadania według wskazówek przedmówcy.