Znajdź tę wartość parametru m, dla której iloczyn pierwiastków równania \(\displaystyle{ x^{2}-2mx+m^{2}-4m+1=0}\) jest najmniejszy.
Jak się takie rzeczy robi?
Równanie z parametrem.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Równanie z parametrem.
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}=\frac{c}{a}=m^{2}-4m+1=min}\)
więc musisz obliczyć wierzchołek paraboli \(\displaystyle{ m^{2}-4m+1}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{-b}{2a}}\)
więc musisz obliczyć wierzchołek paraboli \(\displaystyle{ m^{2}-4m+1}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{-b}{2a}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 cze 2006, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: znienacka
- Podziękował: 14 razy
Równanie z parametrem.
Wielkie dzięki a podobne:
Wyznacz tę wartość parametru k, dla której suma kwadratów pierwiastków równania \(\displaystyle{ x^2+2kx+3k^2-6k-2=0}\).
Pewnie \(\displaystyle{ x_1+x_2=\frac{-b}{a}}\) Ale to mi daje sumę pierwiastków a ma być suma kwadratów pierwiastków.
Wyznacz tę wartość parametru k, dla której suma kwadratów pierwiastków równania \(\displaystyle{ x^2+2kx+3k^2-6k-2=0}\).
Pewnie \(\displaystyle{ x_1+x_2=\frac{-b}{a}}\) Ale to mi daje sumę pierwiastków a ma być suma kwadratów pierwiastków.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11378
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy