Witam jak mam nierówność \(\displaystyle{ -3x ^{4}+3x ^{3}+24x-24>0}\)
to po obliczeniach wychodzi mi: \(\displaystyle{ (x-1)(x ^{3}-6)>0}\)
to nie wiem jak mam dalej to rozpisać i dokończyć. Proszę o pomoc.
Nierównoć i suma sześcianów 1 zad.
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Nierównoć i suma sześcianów 1 zad.
Chyba \(\displaystyle{ (x-1)(3x ^{3}+24)>0}\)?
Liczysz pierwiastki obu równań.
\(\displaystyle{ (x-1)=0; x=1}\)
\(\displaystyle{ (3x ^{3}+24)=0}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{3}=-24}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}=-8}\)
\(\displaystyle{ x=-2}\)
Zaznacz na osi te liczby, narysuj parabolę przechodzącą przez oba pkt - to, co nad osią, należy do funkcji
Liczysz pierwiastki obu równań.
\(\displaystyle{ (x-1)=0; x=1}\)
\(\displaystyle{ (3x ^{3}+24)=0}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{3}=-24}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}=-8}\)
\(\displaystyle{ x=-2}\)
Zaznacz na osi te liczby, narysuj parabolę przechodzącą przez oba pkt - to, co nad osią, należy do funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
Nierównoć i suma sześcianów 1 zad.
czyli mam nie dzielić przez \(\displaystyle{ -3}\)??
ok już czaję dzięki
ok już czaję dzięki
Ostatnio zmieniony 25 sty 2010, o 18:50 przez zdunekpolska, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Nierównoć i suma sześcianów 1 zad.
Możesz podzielić przez 3, jak masz równanie kwadratowe \(\displaystyle{ 3x ^{2}=-24}\), żeby sobie ułatwić. Oczywiście można też na początku, ale wyszłoby to samo