Wartość bezwględna

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kOŁOLSKI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 6 sty 2008, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 2 razy

Wartość bezwględna

Post autor: kOŁOLSKI »

Mam tabularaze
\(\displaystyle{ \left|( x^{2}-16)( x^{2}-15 ) \right| \le 0}\)

Moze ktos przypomniec schemat rozwiazywania takiego typu zadania?;0
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

Wartość bezwględna

Post autor: MatizMac »

moduł nie może być mniejszy od 0, więc wyrażenie pod modułem =0
kOŁOLSKI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 6 sty 2008, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 2 razy

Wartość bezwględna

Post autor: kOŁOLSKI »

a w takim przypadku \(\displaystyle{ \left|x-3 \right| \le 0}\)
z rysunku wynika ze x \(\displaystyle{ \in <-3;3>}\) a robiąc to normalną metodą wychodzi mi samo 3?;0
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

Wartość bezwględna

Post autor: MatizMac »

widocznie zły rysunek masz podstaw sobie liczbę np. -2 albo -3 do tej nierówności i zobacz co wychodzi
kOŁOLSKI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 6 sty 2008, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 2 razy

Wartość bezwględna

Post autor: kOŁOLSKI »

no ale jesli potraktujemy to jako funkcje \(\displaystyle{ y=x-3}\) która potem odbijemy to wychodzi nam ten przedzial
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

Wartość bezwględna

Post autor: MatizMac »

niestety nie. \(\displaystyle{ y=x-3}\) to jest prosta o miejscu zerowym w punkcie x=3 na osi OX. nakładając na to wartość bezwzględną oczekujemy, że wszystkie wartości będą większe od 0, a więc część prostej znajdującą się pod osią OX przenosimy nad oś
ODPOWIEDZ