zad maturalne z wielomianów
zad maturalne z wielomianów
wielomian \(\displaystyle{ W(x) = ax^{3} + bx^{2} + cx + d}\), \(\displaystyle{ a\neq 0}\)ma 2 różne miejsca zerowe\(\displaystyle{ x_{1}=-2}\) \(\displaystyle{ x_{2} = 3}\) przy czym pieriastek \(\displaystyle{ x_{2}}\) jest dwukrotny. Dla argumentu 1 wartość wiel wynosi -12. wyznacz a, b, c, d, rozwiąż \(\displaystyle{ W(x)\ge0}\).
czy powinno wyjść: a = -1, b=4 c=3 d =-18 oraz \(\displaystyle{ x\in (- \infty ; -2> suma 3}\)?
czy powinno wyjść: a = -1, b=4 c=3 d =-18 oraz \(\displaystyle{ x\in (- \infty ; -2> suma 3}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
zad maturalne z wielomianów
dokładnie wszystko na odwrót(a=1, niewiem skad ten minus tam wziales, przez co nierownosc tez powinna byc odwrotniea = -1, b=4 c=3 d =-18 oraz xin (- infty ; -2> suma 3?
zad maturalne z wielomianów
w tym zad odjęli mi punkty. jak mam dobre wyniki, to pewnie za zły zapis.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
zad maturalne z wielomianów
\(\displaystyle{ a(x+2)(x-3)^2=(ax+2a)(x^2-6x+9)=ax^3-6ax^2+9ax+2ax^2+18a=ax^{3} + bx^{2} + cx + d\\
\begin{cases} a=1 \\ b= -4 \\ c= -3 \\ d=18 \end{cases}\\
W(1)=a-4a-3a+18a=12\\
a=1}\)
Niewiem jakim cudem wam wyszlo a= -1, chyba slepy jestem ze czegos nie widze w tym co powyzej napislem
\begin{cases} a=1 \\ b= -4 \\ c= -3 \\ d=18 \end{cases}\\
W(1)=a-4a-3a+18a=12\\
a=1}\)
Niewiem jakim cudem wam wyszlo a= -1, chyba slepy jestem ze czegos nie widze w tym co powyzej napislem
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
zad maturalne z wielomianów
Słowami ,,minus" dwanaście.dżi-unit pisze:... Dla argumentu 1 wartość wiel wynosi -12. ...
,,Cuda" się zdarzają.zati61 pisze: \(\displaystyle{ W(1)=a-4a-3a+18a=12}\)
Niewiem jakim cudem wam wyszlo a= -1, chyba slepy jestem ze czegos nie widze w tym co powyzej napislem