Oblicz
\(\displaystyle{ x^2+ \frac{1}{x^2}}\)
wiedząc, że \(\displaystyle{ x^3+ \frac{1}{x^3} = 110}\)
Pierwszy pomysł to:
\(\displaystyle{ (x+ \frac{1}{x})^2 = x^2+ \frac{1}{x^2} + 2}\)
\(\displaystyle{ (x+ \frac{1}{x})^3 = x^3+ 3x + 3\frac{1}{x} + \frac{1}{x^3}}\)
\(\displaystyle{ (x+ \frac{1}{x})^3 = 110+ 3(x + \frac{1}{x})}\)
\(\displaystyle{ x+ \frac{1}{x} = t}\)
i powstanie równanie 3 stopnia, ale czy nie prostszego rozwiązania?
Może ktoś ma jakiś inny pomysł.
Równanie typu x + 1/x
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 21:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
-
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 41 razy
Równanie typu x + 1/x
Sądze, że łatwiej będzie policzyc \(\displaystyle{ t=x^3}\) z \(\displaystyle{ x^3+ \frac{1}{x^3} = 110 \Leftrightarrow t+ \frac{1}{t}=110 \Leftrightarrow t^2-110t+1=0}\)-- 21 sty 2010, o 10:35 --Co jest nie tak
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 20:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Równanie typu x + 1/x
licząc takim sposobem, t wychodzi \(\displaystyle{ 55 \pm 12 \sqrt{21}}\)czekoladowy pisze:Sądze, że łatwiej będzie policzyc \(\displaystyle{ t=x^3}\) z \(\displaystyle{ x^3+ \frac{1}{x^3} = 110 \Leftrightarrow t+ \frac{1}{t}=110 \Leftrightarrow t^2-110t+1=0}\)
i żeby dojść do \(\displaystyle{ x^{2}}\) trzeba to spierwiastkować... ? wydaje się troszkę skomplikowane... czy można jakoś inaczej się dostać do tego \(\displaystyle{ x^{2}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Równanie typu x + 1/x
Policz takie rzeczy:
\(\displaystyle{ \left( x^{2}+\frac{1}{x^{2}}\right)^{3}}\)
\(\displaystyle{ \left( x^{3}+\frac{1}{x^{3}}\right)^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left( x^{2}+\frac{1}{x^{2}}\right)^{3}}\)
\(\displaystyle{ \left( x^{3}+\frac{1}{x^{3}}\right)^{2}}\)