Dobieranie wielomianu
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11592
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3167 razy
- Pomógł: 750 razy
Dobieranie wielomianu
Dane są liczby \(\displaystyle{ a_1, ...., a_n}\), \(\displaystyle{ b_1, ....,b_n}\), i liczby \(\displaystyle{ a_j}\) są parami różne. Jak wyznaczyć (i czy wogóle istnieje) wielomian P, możliwie najniższego stopnia, t. że dla \(\displaystyle{ j=1, ..., n}\) :\(\displaystyle{ P(a_j)=b_j}\)
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11592
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3167 razy
- Pomógł: 750 razy
Dobieranie wielomianu
\(\displaystyle{ L_i(x)=\prod_{j=1, j i}^{n}\frac{x-a_{j}}{a_{i}-a_{j}}}\)
\(\displaystyle{ P(x)=\bigsum_{i=j}^{n} b_{j}L_j(x)}\)
\(\displaystyle{ P(x)=\bigsum_{i=j}^{n} b_{j}L_j(x)}\)