Kompletnie nie rozumiem tematu wielomianów. Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-2x^{3}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=4x^{2}-9}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+3x^{2}-4x-12}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-13x-12}\)
rozkład wielomianow
rozkład wielomianow
Ostatnio zmieniony 20 sty 2010, o 17:19 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Potrzebne są tylko dwie klamry - otwierająca na początku równania i zamykająca na końcu.
Powód: Potrzebne są tylko dwie klamry - otwierająca na początku równania i zamykająca na końcu.
rozkład wielomianow
Potrzebuję te zadania na sprawdzian i muszę mieć konkretne rozwiązania. Zadane bbrzmi: rozłóż wielomiany
- jawer350
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 20 sty 2010, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: D-w
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
rozkład wielomianow
w 2. masz funkcję kwadratową \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) obliczasz delte i miejsca zerowe.
w ostatnim: \(\displaystyle{ W(x)=(x+1) [x- (\frac{1- \sqrt{5} }{2})] [x- (\frac{1+ \sqrt{5} }{2})]}\)
w ostatnim: \(\displaystyle{ W(x)=(x+1) [x- (\frac{1- \sqrt{5} }{2})] [x- (\frac{1+ \sqrt{5} }{2})]}\)
rozkład wielomianow
a mam pytanie bo nie wiem dokładnie jak robi się jeszcze to (znaczy wiem mniej więcej, ale niech ktoś mi pokaże jak miało by po kolei rozwiązanie tego zadania ) a nie chciała bym zakładać nowego tematu:
za pomocą wzorów skróconego mnożenia rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 3 \left(x-1 \right) ^{2}- \left(4x-7 \right) \left( 4x+7\right)-4 \left( 2x+4\right) ^{2}=}\)
\(\displaystyle{ \left(2x-1 \right) ^{3}-8 \left( 2+x\right) ^{3}=}\)
jestem z tego słaba, to są przykładowe zadania jakie mogą być na sprawdzianie, a mam swoje rozwiązania lecz chciała bym aby ktoś przedstawił jak ma wyglądać rozwiązanie tego równania krok po kroku
będe wdzięczna
za pomocą wzorów skróconego mnożenia rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 3 \left(x-1 \right) ^{2}- \left(4x-7 \right) \left( 4x+7\right)-4 \left( 2x+4\right) ^{2}=}\)
\(\displaystyle{ \left(2x-1 \right) ^{3}-8 \left( 2+x\right) ^{3}=}\)
jestem z tego słaba, to są przykładowe zadania jakie mogą być na sprawdzianie, a mam swoje rozwiązania lecz chciała bym aby ktoś przedstawił jak ma wyglądać rozwiązanie tego równania krok po kroku
będe wdzięczna
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 7 razy
rozkład wielomianow
Jeżeli chodzi o 3 przykłąd po prostu wyciągasz X przed nawias lub to co się da np w 3 przykładzie masz :
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+3x^{2}-4x-12}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{2}(x+3)-4(x+3)}\)
czyli \(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}-4)(x+3)}\) widać wzór skróconego mnożenia
czyli
\(\displaystyle{ W(x) = (x-2)(x+2)(x+3)}\)
A co do 1 przykładu to wyciągasz przed nawias \(\displaystyle{ x^{3}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-2x^{3}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3(1-2)}\)
I po problemie inne tak samo się rozwiązuje...
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+3x^{2}-4x-12}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{2}(x+3)-4(x+3)}\)
czyli \(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}-4)(x+3)}\) widać wzór skróconego mnożenia
czyli
\(\displaystyle{ W(x) = (x-2)(x+2)(x+3)}\)
A co do 1 przykładu to wyciągasz przed nawias \(\displaystyle{ x^{3}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-2x^{3}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3(1-2)}\)
I po problemie inne tak samo się rozwiązuje...
- mikrobart
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 38 razy
rozkład wielomianow
Emilodia, a znasz wzory skróconego mnożenia dla trzeciej potęgi?
\(\displaystyle{ (a+b)^3=a^3+3a^2b+3ab^2+b^3}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^3=a^3-3a^2b+3ab^2-b^3}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^3=a^3+3a^2b+3ab^2+b^3}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^3=a^3-3a^2b+3ab^2-b^3}\)