Wielomian P ma trzy pierwiastki: u, v, w. Oblicz s:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Wielomian P ma trzy pierwiastki: u, v, w. Oblicz s:
\(\displaystyle{ P(x)=x^{3}-3x+1}\), \(\displaystyle{ s=u^{8}+v^{8}+w^{8}}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Wielomian P ma trzy pierwiastki: u, v, w. Oblicz s:
Wystarczy troszke poprzesztalcach, np.
\(\displaystyle{ u^8+v^8+w^8 = (u^4+v^4+w^4)^2-2(u^4v^4+v^4w^4+w^4u^4)= \\ =[(u^2+v^2+w^2)^2-2(u^4v^4+v^4w^4+w^4u^4)]^2-2[(u^2v^2+v^2w^2+w^2u^2)^2-2u^2v^2w^2(u^2+v^2+w^2)]}\) etc., mam nadzieje, ze sie nie pomylilem, a nawet jesli, to wiesz, o co chodzi.
\(\displaystyle{ u^8+v^8+w^8 = (u^4+v^4+w^4)^2-2(u^4v^4+v^4w^4+w^4u^4)= \\ =[(u^2+v^2+w^2)^2-2(u^4v^4+v^4w^4+w^4u^4)]^2-2[(u^2v^2+v^2w^2+w^2u^2)^2-2u^2v^2w^2(u^2+v^2+w^2)]}\) etc., mam nadzieje, ze sie nie pomylilem, a nawet jesli, to wiesz, o co chodzi.