Określanie stopnia wielomianu.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
julia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 24 mar 2009, o 14:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 43 razy

Określanie stopnia wielomianu.

Post autor: julia13 »

Określ stopień wielomianu G(x) jesli
G(x)=\(\displaystyle{ 0,5 x ^{n}}\) i G(4)=32
Wiem, ze to jest prawdopodobnie bardzo proste, ale pominelismy to na lekcji...Prosze o pomoc.
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Określanie stopnia wielomianu.

Post autor: wszamol »

rozwiązujesz równanie:

\(\displaystyle{ 32=0,5 \cdot 4 ^{n}}\)
ODPOWIEDZ