Pokaż ze jesli równanie \(\displaystyle{ x^3-ax^2+bx-a=0}\) ma trzy pierwiastki większe od 1, to zachodzi nierówność
\(\displaystyle{ a \ge ( \frac{1}{4}+ \frac{ \sqrt{2} }{8})(b+3)}\)
równanie trzeciego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 16 sty 2010, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
równanie trzeciego stopnia
Poszukaj o wzorach Vieta dla wielomianów stopnia trzeciego.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1} + x_{2} + x_{3} > 3 \\
x_{1}*x_{2}*x_{3} > 1
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1} + x_{2} + x_{3} > 3 \\
x_{1}*x_{2}*x_{3} > 1
\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy