Podaj przykład dwóch wielomianów jednej zmiennej rzeczywistej x, stopnia szóstego, których iloczyn jest wielomianem o wyrazie wolnym równym -4 i dla argumentu -1 przyjmuje wartość równą -3.
Kto mi pomoże? Nie rozumiem tego :/
Podaj przykład dwóch wielomianów...
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 wrz 2009, o 17:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jaworzno
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Podaj przykład dwóch wielomianów...
\(\displaystyle{ P(x)=x^{6}-2}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=x^{6}+2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=P(x) \cdot Q(x)=(x^{6}-2)(x^{6}+2) = x^{12}-4}\)
\(\displaystyle{ W(1)=(-1)^{12}-4=1-4=-3}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=x^{6}+2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=P(x) \cdot Q(x)=(x^{6}-2)(x^{6}+2) = x^{12}-4}\)
\(\displaystyle{ W(1)=(-1)^{12}-4=1-4=-3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 wrz 2009, o 17:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jaworzno