Punkty stałe
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Punkty stałe
To na przykład Q(x) = x^2, Q(x) = x^3.
Ogólnie myślę, iż wystarczy, by dany wielomian miał n punktów przecięć z prostą y=x (gdzie n jest stopniem tegoż wielomianu)
Ogólnie myślę, iż wystarczy, by dany wielomian miał n punktów przecięć z prostą y=x (gdzie n jest stopniem tegoż wielomianu)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Punkty stałe
Oczywiście, że jest zły, bo nie ma czterech punktów przecięcia z prostą y=x ; )
A wzór ogólny jest praktycznie nie do podania dla wielomianu stopnia > 4 (nad czwórką w sumie pracuję ), bo nie ma wzorów ogólnych, które powiedzą, kiedy dane równanie ma maksymalną ilość pierwiastków.
Natomiast można tak sparametryzować jakiś wielomian sześcienny. Załóżmy, że mamy Q(x) = x^3 + px + 1. Wtedy równanie x^3 + px + 1 = x musi mieć trzy pierwiastki rzeczywiste, czyli
x^3 + x(p-1) + 1 = 0
D = (p-1)^3/27 + 1/4
I poszukaj sobie takiego p, dla którego D jest ujemne.
A wzór ogólny jest praktycznie nie do podania dla wielomianu stopnia > 4 (nad czwórką w sumie pracuję ), bo nie ma wzorów ogólnych, które powiedzą, kiedy dane równanie ma maksymalną ilość pierwiastków.
Natomiast można tak sparametryzować jakiś wielomian sześcienny. Załóżmy, że mamy Q(x) = x^3 + px + 1. Wtedy równanie x^3 + px + 1 = x musi mieć trzy pierwiastki rzeczywiste, czyli
x^3 + x(p-1) + 1 = 0
D = (p-1)^3/27 + 1/4
I poszukaj sobie takiego p, dla którego D jest ujemne.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Punkty stałe
\(\displaystyle{ Q(x)=[(x-p_{1})(x-p_{2}).....(x-p_{m})+1]x}\),
\(\displaystyle{ p_{k}}\) -k
ta liczba pierwsza.
Masz \(\displaystyle{ Q(p_{k})=p_{k}}\) i
\(\displaystyle{ Q(0)=0}\)
\(\displaystyle{ p_{k}}\) -k
ta liczba pierwsza.
Masz \(\displaystyle{ Q(p_{k})=p_{k}}\) i
\(\displaystyle{ Q(0)=0}\)