Wartości parametru

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
owenidas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 23 maja 2009, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Wartości parametru

Post autor: owenidas »

Dla jakich wartosci parametru k liczba (-3) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= 2x^{3}- kx^{2}-11x+2k}\) ?
Bison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 5 razy

Wartości parametru

Post autor: Bison »

dla \(\displaystyle{ k=-3}\)
\(\displaystyle{ 0=2*(-27)-9k-11*(-3)+2k}\)
\(\displaystyle{ 0=-21-7k}\)
\(\displaystyle{ k=-3}\)

Coś takiego. (Mam nadzieję xD)
owenidas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 23 maja 2009, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Wartości parametru

Post autor: owenidas »

a dlaczego takie liczby?
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wartości parametru

Post autor: TheBill »

Jeżeli \(\displaystyle{ -3}\) jest pierwiastkiem wielomianu, to \(\displaystyle{ W(-3)=0}\)
ODPOWIEDZ