2x wyrażenie z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 5 razy

2x wyrażenie z parametrem

Post autor: Bison »

1.
\(\displaystyle{ w(x)=2x^{3}+mx{2}-13x+n}\) ma pierwiastki p i q takie, że
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2p+3|q|=13\\3p-q=3\end{cases}}\)
Oblicz m,n i 3. pierwastek.

2.Dla jakich a prosta \(\displaystyle{ y=ax+b}\) przechodząca przez \(\displaystyle{ P(3,0)}\) przecina parabolę \(\displaystyle{ y=-x^{2}+x+2}\) w dwóch punktach o dodatnich odciętyc.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

2x wyrażenie z parametrem

Post autor: piasek101 »

1. Rozwiązać układ; masz (p) i (q).

W(p) = 0 oraz W(q) = 0

2. Wstaw punkt do prostej i uzależnij (b) od (a).
Potem układ : parabola prosta ma mieć dwa (ze względu na (x)) dodatnie rozwiązania.
ODPOWIEDZ