Wykaż, ze a to podwójny pierwiastek wielomianu:

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Wykaż, ze a to podwójny pierwiastek wielomianu:

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ P(x)= x^{n}-a^{n} -na^{n-1}(x-a)}\)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wykaż, ze a to podwójny pierwiastek wielomianu:

Post autor: Tomasz Rużycki »

Znasz twierdzenie mowiace o tym, kiedy pierwiastek jest \(\displaystyle{ k}\)-krotny?
Mbach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: braku inwencji
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 25 razy

Wykaż, ze a to podwójny pierwiastek wielomianu:

Post autor: Mbach »

\(\displaystyle{ P(x)= x^{n}-a^{n} -na^{n-1}(x-a)= (x-a)[(\frac{x^n-a^n}{x-a})-na^{n-1}] = (x-a) [(x^{n-1} + x^{n-2}a + ... +a^{n-2}x+ a^{n-1}) - (na^{n-1})] = (x-a)[(x^{n-1}-a^{n-1}) +(x^{n-2}a -a^{n-1})+...+ (a^{n-2}x - a^{n-1})+(a^{n-1}-a^{n-1})]}\)

ostani skłądnik w nawiasie kwadratowym się zeruje, a z każdego innego da sie wyciągnąć x-a, podbnie jak to zostało zrobione w po drugim równa się cbdo
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Wykaż, ze a to podwójny pierwiastek wielomianu:

Post autor: mol_ksiazkowy »

Tomasz Ruźycki: wiem, znam, ale ja chciałem elegancko a poza tym elementarnie, tj tak jak Mbach zrobił

_____
Poprawiłem (!)
[bolo]
Ostatnio zmieniony 15 lip 2006, o 12:53 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ