znajdz reeztę z dzielenia wielomianów:

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

znajdz reeztę z dzielenia wielomianów:

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ P(x)= x^{10}+x^{2}-2}\)
\(\displaystyle{ Q(x)= x^{3}-4x}\)
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

znajdz reeztę z dzielenia wielomianów:

Post autor: jasny »

\(\displaystyle{ x^{10}+x^2-2=(x^3-4x)(x^7+4x^5+16x^3+64x)+257x^2-2}\)
ODPOWIEDZ