\(\displaystyle{ -(x- 6)^{3}( 4x^{2}-9)(3x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x^{4}-6x^{2}-7=0}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu powyższych równań
\(\displaystyle{ W(x)= x^{4}-27x}\)
Oraz proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie rozkładu wielomianów na czynniki (powyższy przykład)
Przykłady z równań wielomianowych
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Przykłady z równań wielomianowych
Zadanie 1.:
Podpowiedź:
Kiedy iloczyn liczb jest równy zero?
Zadanie 2.:
\(\displaystyle{ x^{4}-6x^{2}-7=0 \\
t = x^2 \wedge t \ge 0\\
t^2 - 6t - 7 = 0\wedge t \ge 0\\
t \in \{-1; 7\} \wedge t \ge 0\\
t = 7 \\
x^2 = 7\\
x \in \{ -\sqrt7 ; \sqrt7 \}}\)
Zadanie 3.:
\(\displaystyle{ W(x)= x^{4}-27x = x(x^3 - 27)}\)
Teraz rozkładasz \(\displaystyle{ x^3 - 27}\) na czynniki:
\(\displaystyle{ W(x) = x(x-3)(x^2 + 3x + 9)}\)
Podpowiedź:
Kiedy iloczyn liczb jest równy zero?
Zadanie 2.:
\(\displaystyle{ x^{4}-6x^{2}-7=0 \\
t = x^2 \wedge t \ge 0\\
t^2 - 6t - 7 = 0\wedge t \ge 0\\
t \in \{-1; 7\} \wedge t \ge 0\\
t = 7 \\
x^2 = 7\\
x \in \{ -\sqrt7 ; \sqrt7 \}}\)
Zadanie 3.:
\(\displaystyle{ W(x)= x^{4}-27x = x(x^3 - 27)}\)
Teraz rozkładasz \(\displaystyle{ x^3 - 27}\) na czynniki:
\(\displaystyle{ W(x) = x(x-3)(x^2 + 3x + 9)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Przykłady z równań wielomianowych
Zrobiłeś zadanie 2 sposobem, którego ja na tym poziomie nie poznałem. Nie posługiwaliśmy się na lekcjach takimi sposobami rozwiązań. Opieramy się na rozwiązaniach sposobami wyłączania czynnika przed nawias, metodą grupowania wyrazów albo wzorami skróconego mnożenia-- 17 sty 2010, o 21:25 --Rozłóż wielomiany na czynniki
\(\displaystyle{ W(x)= x^{5}-125x^{2}}\)
\(\displaystyle{ W(x)= x^{5}-125x^{2}}\)