Wielomian jednej zmiennej

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
seimeilin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 31 mar 2008, o 16:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Śląska

Wielomian jednej zmiennej

Post autor: seimeilin »

Wyznacz współczynnik a wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+ax-4}\), jeśli \(\displaystyle{ W(\sqrt{2}-1)= W(1-\sqrt{2})}\)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, o 13:19 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex].
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Wielomian jednej zmiennej

Post autor: lukki_173 »

Policz \(\displaystyle{ W(\sqrt{2}-1)}\) oraz \(\displaystyle{ W(1-\sqrt{2})}\), a następnie przyrównaj je do siebie. Teraz już łatwo wyliczysz a.
ODPOWIEDZ