oblicz wartość

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rob1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 23 wrz 2009, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

oblicz wartość

Post autor: rob1991 »

Dany jest wielomian:
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{5}+a _{4}x ^{4}+a _{3}x ^{3}+a _{2}x ^{2}+a _{1}x}\)
Wiedząc, że W(2)=2, W(4)=4, W(6)=6, W(8)=8 oblicz W(10) bez wyznaczania współczynników \(\displaystyle{ a _{1}, a _{2}, a _{3}, a _{4}}\).
Po wyciągnięciu x przed nawias można wywnioskować, że wielomian Q w nawiasie dla x=2,4,6,8 jest równy 1, czyli Q(2)=Q(4)=Q(6)=Q(8)=1. Tylko co dalej?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

oblicz wartość

Post autor: tometomek91 »

post566153.htm
ODPOWIEDZ