Rozwiąż równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zdunekpolska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: zdunekpolska »

\(\displaystyle{ (2x-1)^{4}=16}\)

zastosowałem wzór na \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}}\) ale dalej się gubię pomocy.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: Althorion »

\(\displaystyle{ (2x-1)^{4}=16 \\ (2x-1)^4 = 2^4 \Rightarrow |2x-1| = 2}\)
ODPOWIEDZ