Wyznacz współczynniki wielomianu.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
C@rn@ge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Wyznacz współczynniki wielomianu.

Post autor: C@rn@ge »

Kurcze, ma kolejny problem. Mianowicie teraz z takim zadaniem.
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) postaci \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +a x^{2}+23x+b}\)Wyznacz a i b oraz znajdź pierwiastki tego wielomianu wiedząc ze ich stosunek wynosi \(\displaystyle{ 1:3:5}\) oraz \(\displaystyle{ b<0}\).

Podobno w tego typu zadaniu trzeba wykorzystać wzory Viete`a dla wielomianu stopnia trzeciego,ale takich rzeczy w szkole na razie nie poznałem. Proszę o rozwiązanie tego zadania. I żeby nie było że czekam na gotowe to spróbowałem wyliczyć\(\displaystyle{ a}\) i\(\displaystyle{ b}\) i wyszło mi odpowiedni \(\displaystyle{ b=-15}\) i\(\displaystyle{ a=9}\). Czy to jest dobrze? Proszę o pomoc. Dzięki
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wyznacz współczynniki wielomianu.

Post autor: TheBill »

Mi wyszło \(\displaystyle{ a=-9}\) i \(\displaystyle{ b =-15}\)
ODPOWIEDZ