Oto zadanie.
Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{|x ^{4}-1|-3(x ^{2} -1)}}\)
Czyli tak: Całe wyrażenie spod pierwiastka ma być większe od zera
\(\displaystyle{ |x ^{4}-1|-3(x ^{2} -1)>0}\)
Dalej I założenie
\(\displaystyle{ x^{4} -1\geqslant0}\)
Wyznaczyłem przedział: \(\displaystyle{ x\in(-\infty,-1) \vee (1,+\infty)}\)-czy to jest dobrze wyznaczone?
Teraz rozwiązuje równanie dla pierwszego założenia. Opuszczam wartość bezwzględną i liczę.
Otrzymałem taki oto przedział: \(\displaystyle{ x\in(-\infty,- \sqrt{2}) \vee (-1,1) \vee ( \sqrt{2}+\infty)}\).
I teraz(jeżeli dobrze to robię ) to muszę wyznaczyć sumę czy iloczyn tych przedziałów? Chodzi mi o przedział z pierwszego założenia + przedział po rozwiązaniu równania.
Wyznacz dziedzinę wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Wyznacz dziedzinę wielomianu.
Większe, bądź równe zeroC@rn@ge pisze:Czyli tak: Całe wyrażenie spod pierwiastka ma być większe od zera
\(\displaystyle{ |x ^{4}-1|-3(x ^{2} -1) > 0}\)
\(\displaystyle{ |x ^{4}-1|-3(x ^{2} -1) \ge 0}\)
To rozwiązujesz jak normalną nierówność, więc zamiast \(\displaystyle{ \vee}\) dajesz \(\displaystyle{ \cup}\), zapomniałeś domknąłeś, więc: \(\displaystyle{ x\in(-\infty,-1> \cup <1,+\infty)}\)C@rn@ge pisze:\(\displaystyle{ x^{4} -1\geqslant0}\)
Opuszczasz wart. bezwzględną i również te same błędy co wyżej Czyli ma być:
\(\displaystyle{ x\in(-\infty,- \sqrt{2}> \cup <-1,1> \cup < \sqrt{2}+\infty)}\).
Jeżeli chodzi o ostatnie pytanie, to wyznaczasz iloczyn tych przedziałów, bo rozwiązania (te po opuszczeniu wart. bezwzględnej) muszą zawierać sie w założeniu.
Czyli dziedziną funkcji na pewno są liczby \(\displaystyle{ x\in(-\infty,- \sqrt{2}> \cup < \sqrt{2}+\infty)}\).
Jescze sprawdź gdy \(\displaystyle{ x^{4} -1 < 0}\), czyli dla \(\displaystyle{ x\in(-1 ; 1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Wyznacz dziedzinę wielomianu.
rozwiązanie
\(\displaystyle{ |x ^{4}-1|-3(x ^{2} -1) \ge 0}\)
bo pierwiastek kwadratowy z zera istnieje
\(\displaystyle{ |x ^{4}-1|-3(x ^{2} -1) \ge 0
\begin{cases} (x ^{4}-1)-3(x ^{2} -1) \ge 0 \quad\text{dla} \quad x\in(-\infty,-1> \cup <1,+\infty)
\\ -(x ^{4}-1)-3(x ^{2} -1) \ge 0 \quad\text{dla} \quad x\in(-1;1)\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ |x ^{4}-1|-3(x ^{2} -1) \ge 0}\)
bo pierwiastek kwadratowy z zera istnieje
\(\displaystyle{ |x ^{4}-1|-3(x ^{2} -1) \ge 0
\begin{cases} (x ^{4}-1)-3(x ^{2} -1) \ge 0 \quad\text{dla} \quad x\in(-\infty,-1> \cup <1,+\infty)
\\ -(x ^{4}-1)-3(x ^{2} -1) \ge 0 \quad\text{dla} \quad x\in(-1;1)\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, o 14:51 przez slawekstudia6, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Wyznacz dziedzinę wielomianu.
Wielkie dzięki. Zasugerowałem się zadaniem w którym pierwiastek znajdował się w mianowniku i byłem święcie przekonany że to taki sam przykład. Ogromne podziękowania dla Was obu.-- 16 sty 2010, o 15:21 --Dobra mam jeszcze prośbę o sprawdzenie pozostałej części tego zadania.
Dla \(\displaystyle{ x^{4} -1 < 0}\) wyszedł przedział \(\displaystyle{ (-1,1)}\)
Opuściłem wartość bezwzględną i otrzymałem przedział- \(\displaystyle{ x\in<-2,-1>\cup<1,2>}\).
Iloczyn obu wyszedł mi \(\displaystyle{ x\in\lbrace-1,1\rbrace}\). Czy dobrze?
Dla \(\displaystyle{ x^{4} -1 < 0}\) wyszedł przedział \(\displaystyle{ (-1,1)}\)
Opuściłem wartość bezwzględną i otrzymałem przedział- \(\displaystyle{ x\in<-2,-1>\cup<1,2>}\).
Iloczyn obu wyszedł mi \(\displaystyle{ x\in\lbrace-1,1\rbrace}\). Czy dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz dziedzinę wielomianu.
Przecież @slawekstudia6 napisał jak to robić (dokładnie się nie wpatrywałem).
Po co więc chcesz (zresztą od samego początku) zajmować się samym \(\displaystyle{ (x^4-1)}\) nie wiem.
Patrz :
pierwsza nierówność
\(\displaystyle{ (x^4-1)-3(x^2-1)\geq 0}\)
\(\displaystyle{ (x^2-1)(x^2+1)-3(x^2-1)\geq 0}\)
\(\displaystyle{ (x^2-1)[x^2+1-3]\geq 0}\) kończyć
[edit] Trochę się domyślam skąd ,,zaintere3sowanie" tylko tym \(\displaystyle{ x^4-1}\).
Rozpisz jak Ci pokazałem \(\displaystyle{ x^4-1=(x^2-1)(x^2+1)}\)
A dalej :
\(\displaystyle{ (x^2-1)(x^2+1)\geq0|:(x^2+1)}\) możesz tak podzielić i rozwiązać nierówność kwadratową
Dalej nie wiem skąd to masz (za bardzo nie sprawdzałem).
Iloczyn jest zbiorem pustym.
Po co więc chcesz (zresztą od samego początku) zajmować się samym \(\displaystyle{ (x^4-1)}\) nie wiem.
Patrz :
pierwsza nierówność
\(\displaystyle{ (x^4-1)-3(x^2-1)\geq 0}\)
\(\displaystyle{ (x^2-1)(x^2+1)-3(x^2-1)\geq 0}\)
\(\displaystyle{ (x^2-1)[x^2+1-3]\geq 0}\) kończyć
[edit] Trochę się domyślam skąd ,,zaintere3sowanie" tylko tym \(\displaystyle{ x^4-1}\).
Rozpisz jak Ci pokazałem \(\displaystyle{ x^4-1=(x^2-1)(x^2+1)}\)
A dalej :
\(\displaystyle{ (x^2-1)(x^2+1)\geq0|:(x^2+1)}\) możesz tak podzielić i rozwiązać nierówność kwadratową
Tu pierwsza linijka ok.C@rn@ge pisze:Dla \(\displaystyle{ x^{4} -1 < 0}\) wyszedł przedział \(\displaystyle{ (-1,1)}\)
Opuściłem wartość bezwzględną i otrzymałem przedział- \(\displaystyle{ x\in<-2,-1>\cup<1,2>}\).
Iloczyn obu wyszedł mi \(\displaystyle{ x\in\lbrace-1,1\rbrace}\). Czy dobrze?
Dalej nie wiem skąd to masz (za bardzo nie sprawdzałem).
Iloczyn jest zbiorem pustym.