1. Wielomian \(\displaystyle{ W(x) = ax^{3} + bx^{2} + cx + d}\), gdzie \(\displaystyle{ a \neq 0}\), ma 2 różne miejsca zerowe: -2 i 3, przy czym 3 - pierwiastek dwukrotny oraz W(1) = -12. Wyznacz wartości współczynników a, b, c, d.
Jak to szybko policzyć ? Wychodzą mi z danych zadania 3 równania, ale liczę, liczę i nic konkretnego nie wychodzi, żaden ze współczynników.
2. Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x^{4} + (m - 3)x^{2} + m^{2} = 0}\) ma 4 różne rozwiązania ?
Podstawiłem sobie \(\displaystyle{ x^2 = k}\). Teraz jest problem. Jakie warunki muszą być żeby były 4 różne miejsca zerowe, zapewne delta większa od zera, ale nie wiem co jeszcze.
2 zadania z wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
2 zadania z wielomianów
1.
\(\displaystyle{ ax^{3} + bx^{2} + cx + d=a(x + 2)(x - 3)^2}\)
\(\displaystyle{ ax^{3} + bx^{2} + cx + d=ax^3 - 4ax^2 - 3ax + 18a}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=-4a\\c=-3a\\d=18a \\ W(1)=-12 \end{cases}}\)
2.
post630343.htm
\(\displaystyle{ ax^{3} + bx^{2} + cx + d=a(x + 2)(x - 3)^2}\)
\(\displaystyle{ ax^{3} + bx^{2} + cx + d=ax^3 - 4ax^2 - 3ax + 18a}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=-4a\\c=-3a\\d=18a \\ W(1)=-12 \end{cases}}\)
2.
post630343.htm
Ostatnio zmieniony 15 sty 2010, o 16:42 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
- południowalolka
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 23 razy
2 zadania z wielomianów
1. Skoro masz wielomiam trzeciego stopnia to moze miec on conajwyzej trzy pierwiastki. Zapisujesz sobie posatc ogolna \(\displaystyle{ W(x)=a(x-3) ^{2} (x+2)}\) Podstawiasz pod to punkt który znasz i gotowe:)
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 13 kwie 2009, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1 raz
2 zadania z wielomianów
Mam jeszcze tylko problem z tymi dwoma:
1. Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x) = (x - 2)(X^{2} - 2mx + 1 - m^{2})}\), gdzie \(\displaystyle{ m \in R}\). Dla jakich wartości parametru m wielomian ma 3 różne pierwiastki ?
2. Wielomian \(\displaystyle{ W(x) = -x^{3} + 5x^{2} + ax + b}\) jest równy wielomianowi \(\displaystyle{ P(x) = (x-1)^{2}(c - x)}\), gdzie \(\displaystyle{ c \neq 1}\). Wyznacz a, b i c.
Jak to jakoś prosto zrobić ?
1. Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x) = (x - 2)(X^{2} - 2mx + 1 - m^{2})}\), gdzie \(\displaystyle{ m \in R}\). Dla jakich wartości parametru m wielomian ma 3 różne pierwiastki ?
2. Wielomian \(\displaystyle{ W(x) = -x^{3} + 5x^{2} + ax + b}\) jest równy wielomianowi \(\displaystyle{ P(x) = (x-1)^{2}(c - x)}\), gdzie \(\displaystyle{ c \neq 1}\). Wyznacz a, b i c.
Jak to jakoś prosto zrobić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
2 zadania z wielomianów
1.
Jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ 2}\), czyli \(\displaystyle{ x^{2} - 2mx + 1 - m^{2}}\) musi mieć dwa pierwiastki
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
2.
\(\displaystyle{ W(x)=-x^{3} + 5x^{2} + ax + b}\)
\(\displaystyle{ P(x) = (x-1)^{2}(c - x)=- x^3 + x^2(c + 2) - x(2c + 1) + c}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} c+2=5 \\ -(2c+1)=a\\b=c \end{cases}}\)
Jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ 2}\), czyli \(\displaystyle{ x^{2} - 2mx + 1 - m^{2}}\) musi mieć dwa pierwiastki
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
2.
\(\displaystyle{ W(x)=-x^{3} + 5x^{2} + ax + b}\)
\(\displaystyle{ P(x) = (x-1)^{2}(c - x)=- x^3 + x^2(c + 2) - x(2c + 1) + c}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} c+2=5 \\ -(2c+1)=a\\b=c \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 13 kwie 2009, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1 raz
2 zadania z wielomianów
Można jaśniej ? Mam podstawić W(2)=0 i rozwiązać deltę ? Policzyć nierówność dla drugiego nawiasu ? Nie wychodzi mi tak jak w odpowiedziach, powinno być: \(\displaystyle{ m \in (- \infty , -5) \cup (-5 , -\frac{\sqrt{2}}{2}) \cup ( \frac{ \sqrt{2} }{2} , 1) \cup (1 , + \infty )}\).-- 17 sty 2010, o 16:25 --???nmn pisze:1.
Jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ 2}\), czyli \(\displaystyle{ x^{2} - 2mx + 1 - m^{2}}\) musi mieć dwa pierwiastki
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)