jakby ktoś rozwiązał byłabym wdzięczna
a) \(\displaystyle{ ( x^{2} - x+1) ^{2} -( x^{2} +x +1) ^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ (3x ^{2} - x + 2) ^{2} - (3x ^{2} + x +2) ^{2}}\)
c) \(\displaystyle{ (x ^{2} +x) ^{2} + (3x ^{2} +1) ^{2}}\)
d) \(\displaystyle{ (2x ^{2} - 3x) ^{2} + (x ^{2} + 4x) ^{2}}\)
działania na wielomianach
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 17:58
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
działania na wielomianach
a) \(\displaystyle{ ( x^{2} - x+1) ^{2} -( x^{2} +x +1) ^{2}}\)
Gdyby to było równe zero to wtedy:
\(\displaystyle{ ( x^{2} - x+1) ^{2} -( x^{2} +x +1) ^{2}=0}\)
Niech \(\displaystyle{ a= x^{2} - x+1}\) i \(\displaystyle{ b= x^{2} +x +1}\).
Korzystamy ze wzoru: \(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a+b)(a-b)}\)
\(\displaystyle{ ( x^{2} - x+1+ x^{2} +x +1)(x^{2} - x+1- x^{2} -x -1)=0\\
-2x(2x^{2}+2)=0\\
x=0}\)
"Nie ograniczyli" nas w poleceniu do \(\displaystyle{ \mathbb R}\), więc:
\(\displaystyle{ x=i \vee x=-i}\)
Pozostałe podobnie.
Gdyby to było równe zero to wtedy:
\(\displaystyle{ ( x^{2} - x+1) ^{2} -( x^{2} +x +1) ^{2}=0}\)
Niech \(\displaystyle{ a= x^{2} - x+1}\) i \(\displaystyle{ b= x^{2} +x +1}\).
Korzystamy ze wzoru: \(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a+b)(a-b)}\)
\(\displaystyle{ ( x^{2} - x+1+ x^{2} +x +1)(x^{2} - x+1- x^{2} -x -1)=0\\
-2x(2x^{2}+2)=0\\
x=0}\)
"Nie ograniczyli" nas w poleceniu do \(\displaystyle{ \mathbb R}\), więc:
\(\displaystyle{ x=i \vee x=-i}\)
Pozostałe podobnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 17:58
- Płeć: Kobieta
działania na wielomianach
w odpowiedziach pisze że w przykładzie "a" powinno to wyglądać tak: \(\displaystyle{ -4x ^{3} - 4x}\)
wie ktoś może jak to rozwiązać?
wie ktoś może jak to rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 175
- Rejestracja: 8 sty 2009, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 12 razy
działania na wielomianach
Weś użyj wzoru
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}+c^{2}+2ab+2bc+2ca=(a+b+c)^{2}}\)
Albo skorzystaj ze :
\(\displaystyle{ (a+b)^2=(a^2+2ab+b^2)}\) lub
\(\displaystyle{ (a-b)^2=(a^2-2ab+b^2)}\)
zakładając że (w pierwszym przykładzie)
\(\displaystyle{ (x^2-x) =a}\) i \(\displaystyle{ 1=b}\).
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}+c^{2}+2ab+2bc+2ca=(a+b+c)^{2}}\)
Albo skorzystaj ze :
\(\displaystyle{ (a+b)^2=(a^2+2ab+b^2)}\) lub
\(\displaystyle{ (a-b)^2=(a^2-2ab+b^2)}\)
zakładając że (w pierwszym przykładzie)
\(\displaystyle{ (x^2-x) =a}\) i \(\displaystyle{ 1=b}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
działania na wielomianach
niunia1150, po wymnożeniu
W ogóle fajnie byłoby, gdybyś napisała całe polecenie
Tomix91, dojdziesz do rozwiązania "okrężną drogą", trochę przerost formy nad treścią, nie sądzisz?
dostajemy: \(\displaystyle{ -4x^2-4x}\), czyli to co jest napisane w odpowiedziach.\(\displaystyle{ -2x(2x^{2}+2)}\)
W ogóle fajnie byłoby, gdybyś napisała całe polecenie
Tomix91, dojdziesz do rozwiązania "okrężną drogą", trochę przerost formy nad treścią, nie sądzisz?