Pokaz ze rownanie....: i zmierz sie z t ym gdy p=-1, q=3 r=2
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11266
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3143 razy
- Pomógł: 747 razy
Pokaz ze rownanie....: i zmierz sie z t ym gdy p=-1, q=3 r=2
\(\displaystyle{ P(t)=t^{4}+at^{3}+bt^{2}+ct+d=0}\)po wpr. \(\displaystyle{ t=x-\frac{a}{4}}\)robi sie...\(\displaystyle{ x^{4}+px^{2}+qx+r=0}\)...
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Pokaz ze rownanie....: i zmierz sie z t ym gdy p=-1, q=3 r=2
Eeee, o co tu chodzi niby?
Zmierz się z tym, czyli rozwiąż? No to, jakby podstawić:
\(\displaystyle{ x^4-x^2+3x+2 = 0}\)
Wymiernych pierwiastków nie posiada. Także daj mi chwilkę a sprawdzę, czy uda się znaleźć coś niewymiernego.
[ Dodano: Nie Lip 09, 2006 12:36 am ]
Cóż, jeśli jest to zadanie ze zbioru, to albo jestem głupi, albo ma jakiś superfinezyjny sposób rozwiązywania, bo nie udało się mi znaleźć żadnego pierwiastka rzeczywistego, a są dwa, jak coś ; )
Zmierz się z tym, czyli rozwiąż? No to, jakby podstawić:
\(\displaystyle{ x^4-x^2+3x+2 = 0}\)
Wymiernych pierwiastków nie posiada. Także daj mi chwilkę a sprawdzę, czy uda się znaleźć coś niewymiernego.
[ Dodano: Nie Lip 09, 2006 12:36 am ]
Cóż, jeśli jest to zadanie ze zbioru, to albo jestem głupi, albo ma jakiś superfinezyjny sposób rozwiązywania, bo nie udało się mi znaleźć żadnego pierwiastka rzeczywistego, a są dwa, jak coś ; )