Zadanie na rozwiązanie nierówności

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
emie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 lip 2006, o 11:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Zadanie na rozwiązanie nierówności

Post autor: emie »

\(\displaystyle{ 9x^3 + 12x^2+4x\geq 0}\)

wyciągnęłam x przed nawias:
\(\displaystyle{ x(9x^2+12x+4)\geq 0}\)

1x=0 9 4=144-144=0[/latex]

\(\displaystyle{ 2x = -\frac{12}{2\cdot 9}= -\frac{2}{3}}\) \cup ft{ -2/3 \right} \cup
Ostatnio zmieniony 8 lip 2006, o 18:04 przez emie, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

Zadanie na rozwiązanie nierówności

Post autor: robert179 »

Gdy \(\displaystyle{ \Del=0}\), to funkcja ma jedno miejsce zerowe(podwójne). Wystarczy, że obliczysz pierwszą współrzędna wierzchołka .
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Zadanie na rozwiązanie nierówności

Post autor: Sir George »

emie pisze:Gdzie robię błąd?
właśnie tu:
emie pisze:(...) \(\displaystyle{ =-\frac{2}{3}}\)
ODPOWIEDZ