Znajdź pierwsiastki wielomianu W(x).

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Macio117
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 paź 2007, o 08:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 6 razy

Znajdź pierwsiastki wielomianu W(x).

Post autor: Macio117 »

Witam,


a) \(\displaystyle{ W(x)= x^4-3x^3+5x^2-3x+4}\)
b) \(\displaystyle{ W(x) = x^4+3x^3-x^2-6x-2}\)
c) \(\displaystyle{ W(x)=x^3-5x-4}\)

Wskazówka
Przedstaw jeden z wyrazów wielomianu jako sumę dwóch jednomianów.


Pozdrawiam.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Znajdź pierwsiastki wielomianu W(x).

Post autor: anna_ »

c) \(\displaystyle{ W(x)=x^3-5x-4=x^3-x-4x-4=x(x^2-1)-4(x+1)=\\x(x-1)(x+1)-4(x+1)=...}\)
Macio117
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 paź 2007, o 08:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 6 razy

Znajdź pierwsiastki wielomianu W(x).

Post autor: Macio117 »

A dalej co?
A i B zrobiłem, ale C to rozwinąć dalej to mam problem :/
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Znajdź pierwsiastki wielomianu W(x).

Post autor: anna_ »

c) \(\displaystyle{ W(x)=x^3-5x-4=x^3-x-4x-4=x(x^2-1)-4(x+1)=\\x(x-1)(x+1)-4(x+1)=(x+1)[x(x-1)-4]=(x+1)(x^2 - x - 4)}\)
do drugiego nawiasu delta i pierwiastki
ODPOWIEDZ