Dziedzina i zbiór wartości funkcji wielomianowej
- kata189
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 28 kwie 2009, o 18:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: TL
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 7 razy
Dziedzina i zbiór wartości funkcji wielomianowej
Dany jest odcinek AB, gdzie A = (-2,2), B = (3,7). Niech pkt. M = (x,y) będzie dowolnym pkt należącym do odcinka AB. Funkcję f(x), gdzie x jest odciętą pkt M określamy jako odległość pkt M od pkt P(1,1). Wyznacz dziedzinę funkcji i zbiór wartości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Dziedzina i zbiór wartości funkcji wielomianowej
Można tak.
\(\displaystyle{ d(x)= \sqrt{(x-1)^2+(y-1)^2}, \ -2 \le x \le 3.}\) y wyznaczamy z równania prostej AB.
\(\displaystyle{ d(x)= \sqrt{(x-1)^2+(y-1)^2}, \ -2 \le x \le 3.}\) y wyznaczamy z równania prostej AB.