reszta z dzielenia wielomianu
- kata189
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 28 kwie 2009, o 18:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: TL
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 7 razy
reszta z dzielenia wielomianu
Suma współczynników wielomianu W wynosi 6. Suma współczynników przy zmiennych o potęgach parzystych jest równa sumie współczynników przy zmiennych nieparzystych. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = 5x ^{2} - 5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
reszta z dzielenia wielomianu
zauwaz ze \(\displaystyle{ W(x)=5(x-1)(x+1)}\)
suma wspolczynnikow wunosi 6 czyli
\(\displaystyle{ W(1)=6}\)
z racji tego ze suma wspolczynnikow przy zmiennych o potęgach parzystych jest równa sumie współczynników przy zmiennych nieparzystych mozemy zapisac
\(\displaystyle{ W(-1)=0}\)
majac te warunki juz latwo powinnas policzyc bo takie w szkole czesto sie robi (jezeli nie to pisz to jakas inna podpowiedz dam)
suma wspolczynnikow wunosi 6 czyli
\(\displaystyle{ W(1)=6}\)
z racji tego ze suma wspolczynnikow przy zmiennych o potęgach parzystych jest równa sumie współczynników przy zmiennych nieparzystych mozemy zapisac
\(\displaystyle{ W(-1)=0}\)
majac te warunki juz latwo powinnas policzyc bo takie w szkole czesto sie robi (jezeli nie to pisz to jakas inna podpowiedz dam)
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
reszta z dzielenia wielomianu
Było(podobne) wiele razy.
Weźmy dla zobrazowania taki wielomian:
\(\displaystyle{ a_{1}x^4+a_{2}x^3+a_{3}x^2+a_{4}x+a_{5}}\)
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ W(1)=a_{1}+a_{2}+...+a_{5}=6\\
a_{1}+a_{3}+a_{5}=a_{2}+a_{4} \Rightarrow W(-1)=a_{1}-a_{2}+a_{3}-a_{4}+a_{5}=a_{1}+a_{3}+a_{5}-(a_{2}+a_{4})=0(to sie tyczy dowolnego wielomianu o takim zalozeniu)}\)
oraz zauważmy, że(zmien na g, bo to nie ten sam co w) \(\displaystyle{ G(x)=5(x-1)(x+1)}\)
teraz jeszcze + tw. o rokladzie wielomianu i chwilke pomyśl
Weźmy dla zobrazowania taki wielomian:
\(\displaystyle{ a_{1}x^4+a_{2}x^3+a_{3}x^2+a_{4}x+a_{5}}\)
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ W(1)=a_{1}+a_{2}+...+a_{5}=6\\
a_{1}+a_{3}+a_{5}=a_{2}+a_{4} \Rightarrow W(-1)=a_{1}-a_{2}+a_{3}-a_{4}+a_{5}=a_{1}+a_{3}+a_{5}-(a_{2}+a_{4})=0(to sie tyczy dowolnego wielomianu o takim zalozeniu)}\)
oraz zauważmy, że(zmien na g, bo to nie ten sam co w) \(\displaystyle{ G(x)=5(x-1)(x+1)}\)
teraz jeszcze + tw. o rokladzie wielomianu i chwilke pomyśl