Rowziąż równanie i nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 6 kwie 2009, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
Rowziąż równanie i nierówności
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań i delikatnym wytłumaczeniu:)
1. Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^{3}-6x^{2}-x+6=0}\)
2. Zbadaj czy wielomian \(\displaystyle{ W _{x}}\) jest podzielny przez dwumian x+1 nie wykonując dzielenia
\(\displaystyle{ W_{x}=x ^{21} +2x-3}\)
3. Rozwiąż nierówności
a) \(\displaystyle{ (x+2) ^{2}(x-1)(x-4)<0}\) [ tu mi wyszło \(\displaystyle{ x in (1,4)}\), dobrze?]
b) \(\displaystyle{ -x(2x ^{2} -4x-6) \ge 0}\)
1. Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^{3}-6x^{2}-x+6=0}\)
2. Zbadaj czy wielomian \(\displaystyle{ W _{x}}\) jest podzielny przez dwumian x+1 nie wykonując dzielenia
\(\displaystyle{ W_{x}=x ^{21} +2x-3}\)
3. Rozwiąż nierówności
a) \(\displaystyle{ (x+2) ^{2}(x-1)(x-4)<0}\) [ tu mi wyszło \(\displaystyle{ x in (1,4)}\), dobrze?]
b) \(\displaystyle{ -x(2x ^{2} -4x-6) \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Rowziąż równanie i nierówności
1)wyciągnij x-6 przed nawias
2)gdyby był podzielny to -1 byłaby pierwiastkiem tego wielomianu
3)naszkicuj sobie "wykres"
2)gdyby był podzielny to -1 byłaby pierwiastkiem tego wielomianu
3)naszkicuj sobie "wykres"
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: St.W.
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 4 razy
Rowziąż równanie i nierówności
1. Metoda grupowania: \(\displaystyle{ x ^{2}(x-6)-1(x-6)=0}\)
Wyciągasz wspólny czynnik przed nawias, otrzymujesz 3 nawiasy, każdy przyrównujesz do 0.
2. Podstawiasz za "x" -1 i liczysz resztę.
3. a) ok
b) Z nawiasu policz deltę, potem zapisz wszystko w postaci iloczynowej (3 nawiasy).
Wyciągasz wspólny czynnik przed nawias, otrzymujesz 3 nawiasy, każdy przyrównujesz do 0.
2. Podstawiasz za "x" -1 i liczysz resztę.
3. a) ok
b) Z nawiasu policz deltę, potem zapisz wszystko w postaci iloczynowej (3 nawiasy).
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 6 kwie 2009, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
Rowziąż równanie i nierówności
Odnośnie pierwszego to tak:
\(\displaystyle{ x ^{3}-6x ^{2} -x+6=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}(x-6)-1(x-6)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-6)(x ^{2}-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)(x-6)=0}\)
Poprawnie czy nie?:|
\(\displaystyle{ x ^{3}-6x ^{2} -x+6=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}(x-6)-1(x-6)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-6)(x ^{2}-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)(x-6)=0}\)
Poprawnie czy nie?:|
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 6 kwie 2009, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
Rowziąż równanie i nierówności
jea: D, odnośnie drugiego ile wam wychodzi? bo mi za cholerę 0 nie chce wyjść
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 6 kwie 2009, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
Rowziąż równanie i nierówności
Czyli jeśli nie jest równy 0 to nie jest podzielny zgadza się? btw. ile Wam wychodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Rowziąż równanie i nierówności
no mi też wychodzi że \(\displaystyle{ W(1) \neq 0}\) a to jaki jest wynik jest nie istotny dla zadania, po prostu skoro nie zero to nie jest podzielny.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 6 kwie 2009, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
Rowziąż równanie i nierówności
W 3 b. wyszło mi, że
\(\displaystyle{ x _{1} = 3}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=-1}\)
Poprawie?-- 12 sty 2010, o 17:35 --
\(\displaystyle{ x _{1} = 3}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=-1}\)
Poprawie?-- 12 sty 2010, o 17:35 --
tam trzeba było podstawić -1 nie 1exupery pisze:no mi też wychodzi że \(\displaystyle{ W(1) \neq 0}\) a to jaki jest wynik jest nie istotny dla zadania, po prostu skoro nie zero to nie jest podzielny.
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Rowziąż równanie i nierówności
Minus zaginął w akcji Mój błąd, nie wpisałem minusa przepraszam
infinitos czy do sprawdzenia policzonej delty konieczny jest Ci post na forum?, Można dwa razy policzyć jeśli masz wątpliwościinfinitos pisze:W 3 b. wyszło mi, że
\(\displaystyle{ x _{1} = 3}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=-1}\)
Poprawie?
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 6 kwie 2009, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
Rowziąż równanie i nierówności
liczyłem dwa razy, ale chciałem się po prostu upewnić, dobrze przepraszam będę mniej pisał..
-- 12 sty 2010, o 18:06 --
Jeszcze jak by ktoś mógł na szybko wytłumaczyć mi odnośnie rysowania wykresów, kiedy wykres jest rysowany od góry a kiedy od dołu i kiedy zaznaczamy obszar nad i pod osią.
-- 12 sty 2010, o 20:31 --
A co z takim przykładem, polecenie jak w trzecim zadaniu a przykład wygląda następująco \(\displaystyle{ x(x-3)^{2}*(x+5) ge 0[ ex]
-- 12 sty 2010, o 20:36 --
liczyłem dwa razy, ale chciałem się po prostu upewnić, dobrze przepraszam będę mniej pisał..
-- 12 sty 2010, o 18:06 --
Jeszcze jak by ktoś mógł na szybko wytłumaczyć mi odnośnie rysowania wykresów, kiedy wykres jest rysowany od góry a kiedy od dołu i kiedy zaznaczamy obszar nad i pod osią.
-- 12 sty 2010, o 20:31 --
A co z takim przykładem, polecenie jak w trzecim zadaniu a przykład wygląda następująco \(\displaystyle{ x(x-3)^{2}*(x+5) \ge 0}\)-- 12 sty 2010, o 20:36 --[quote="infinitos"]liczyłem dwa razy, ale chciałem się po prostu upewnić, dobrze przepraszam będę mniej pisał..
-- 12 sty 2010, o 18:06 --
Jeszcze jak by ktoś mógł na szybko wytłumaczyć mi odnośnie rysowania wykresów, kiedy wykres jest rysowany od góry a kiedy od dołu i kiedy zaznaczamy obszar nad i pod osią.
-- 12 sty 2010, o 20:31 --
A co z takim przykładem, polecenie jak w trzecim zadaniu a przykład wygląda następująco \(\displaystyle{ x(x-3)^{2}*(x+5) ge 0[ ex]
-- 12 sty 2010, o 20:36 --
liczyłem dwa razy, ale chciałem się po prostu upewnić, dobrze przepraszam będę mniej pisał..
-- 12 sty 2010, o 18:06 --
Jeszcze jak by ktoś mógł na szybko wytłumaczyć mi odnośnie rysowania wykresów, kiedy wykres jest rysowany od góry a kiedy od dołu i kiedy zaznaczamy obszar nad i pod osią.
-- 12 sty 2010, o 20:31 --
A co z takim przykładem, polecenie jak w trzecim zadaniu a przykład wygląda następująco \(\displaystyle{ x(x-3)^{2}*(x+5) \ge 0}\)[/quote]}\)}\)
-- 12 sty 2010, o 18:06 --
Jeszcze jak by ktoś mógł na szybko wytłumaczyć mi odnośnie rysowania wykresów, kiedy wykres jest rysowany od góry a kiedy od dołu i kiedy zaznaczamy obszar nad i pod osią.
-- 12 sty 2010, o 20:31 --
A co z takim przykładem, polecenie jak w trzecim zadaniu a przykład wygląda następująco \(\displaystyle{ x(x-3)^{2}*(x+5) ge 0[ ex]
-- 12 sty 2010, o 20:36 --
liczyłem dwa razy, ale chciałem się po prostu upewnić, dobrze przepraszam będę mniej pisał..
-- 12 sty 2010, o 18:06 --
Jeszcze jak by ktoś mógł na szybko wytłumaczyć mi odnośnie rysowania wykresów, kiedy wykres jest rysowany od góry a kiedy od dołu i kiedy zaznaczamy obszar nad i pod osią.
-- 12 sty 2010, o 20:31 --
A co z takim przykładem, polecenie jak w trzecim zadaniu a przykład wygląda następująco \(\displaystyle{ x(x-3)^{2}*(x+5) \ge 0}\)-- 12 sty 2010, o 20:36 --[quote="infinitos"]liczyłem dwa razy, ale chciałem się po prostu upewnić, dobrze przepraszam będę mniej pisał..
-- 12 sty 2010, o 18:06 --
Jeszcze jak by ktoś mógł na szybko wytłumaczyć mi odnośnie rysowania wykresów, kiedy wykres jest rysowany od góry a kiedy od dołu i kiedy zaznaczamy obszar nad i pod osią.
-- 12 sty 2010, o 20:31 --
A co z takim przykładem, polecenie jak w trzecim zadaniu a przykład wygląda następująco \(\displaystyle{ x(x-3)^{2}*(x+5) ge 0[ ex]
-- 12 sty 2010, o 20:36 --
liczyłem dwa razy, ale chciałem się po prostu upewnić, dobrze przepraszam będę mniej pisał..
-- 12 sty 2010, o 18:06 --
Jeszcze jak by ktoś mógł na szybko wytłumaczyć mi odnośnie rysowania wykresów, kiedy wykres jest rysowany od góry a kiedy od dołu i kiedy zaznaczamy obszar nad i pod osią.
-- 12 sty 2010, o 20:31 --
A co z takim przykładem, polecenie jak w trzecim zadaniu a przykład wygląda następująco \(\displaystyle{ x(x-3)^{2}*(x+5) \ge 0}\)[/quote]}\)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: St.W.
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 4 razy
Rowziąż równanie i nierówności
O dołu liczysz kiedy przezd najwyższą potęgą "x" stoi -. Jeśli przed najwyszą potęgą stoi + wtedy od góry.
Pamietaj też o krotnościach pierwiastka, jeśli pierwiastek jest nieparzystokrotny, wtedy wykres przechodzi przez miejsce zerowe, jeśi natomiast jest parzystokrotny, wtedy wykres sie odbija.
Jeśli nierówność ma znaki \(\displaystyle{ \ge0 lub >0}\) wtedy zaznaczasz pod osią. Jeśli \(\displaystyle{ \le 0 lub <0}\) pod osią.
Pamietaj też o krotnościach pierwiastka, jeśli pierwiastek jest nieparzystokrotny, wtedy wykres przechodzi przez miejsce zerowe, jeśi natomiast jest parzystokrotny, wtedy wykres sie odbija.
Jeśli nierówność ma znaki \(\displaystyle{ \ge0 lub >0}\) wtedy zaznaczasz pod osią. Jeśli \(\displaystyle{ \le 0 lub <0}\) pod osią.