Rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ 4x ^{4} +4x ^{3} -3x ^{2} \ge 0}\)
Rozwiązywanie nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Rozwiązywanie nierówności
\(\displaystyle{ 4x ^{4} +4x ^{3} -3x ^{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x^2(4x^2+4x-3) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x^2(2x+3)(2x-1) \ge 0}\)
Zatem: \(\displaystyle{ x \in \left(- \infty;- \frac{3}{2} \right> \cup \{0\} \cup \left< \frac{1}{2}; \infty \right)}\)
\(\displaystyle{ x^2(4x^2+4x-3) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x^2(2x+3)(2x-1) \ge 0}\)
Zatem: \(\displaystyle{ x \in \left(- \infty;- \frac{3}{2} \right> \cup \{0\} \cup \left< \frac{1}{2}; \infty \right)}\)