zadania z wielomianow

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
angela88-88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 sty 2010, o 19:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

zadania z wielomianow

Post autor: angela88-88 »

Prosze o pomoc w tych zadaniach:
2.Rozwiązaniem równanie \(\displaystyle{ \frac{4}{-x+2}}\) = 4
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

zadania z wielomianow

Post autor: Althorion »

Dziedzina funkcji:
\(\displaystyle{ -x+2 \neq 0 \Rightarrow x \neq 2}\)
Równanie (mnożę na krzyż):
\(\displaystyle{ -4x + 8 = 4\\ -4x + 4 = 0\\ x = 1}\)
angela88-88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 sty 2010, o 19:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

zadania z wielomianow

Post autor: angela88-88 »

CZY mogłabym prosic o dokładniejsze rozpisanie ponieważ nie potrafię tego zrozumieć
ODPOWIEDZ