zadania z wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
angela88-88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 sty 2010, o 19:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

zadania z wielomianów

Post autor: angela88-88 »

Prosze o pomoc w tych zadaniach:
1.

Dane są wielomiany W(x)= \(\displaystyle{ 2x^{2}}\) + x - 1 , Q(x)= \(\displaystyle{ x^{3}}\) - 3x^{2} - 4
Wyznacz i uporządkuj wielomian H(x)= W(x) razy Q(x)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2010, o 11:19 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie dubluj tematów. Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex].
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

zadania z wielomianów

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ W(x) \cdot Q(x)= (2x^{2} + x - 1)(x^{3} - 3x^{2} - 4)}\)

W czym problem?
angela88-88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 sty 2010, o 19:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

zadania z wielomianów

Post autor: angela88-88 »

i to juz wszystko?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

zadania z wielomianów

Post autor: anna_ »

Wymnóż i uporządkuj.
angela88-88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 sty 2010, o 19:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

zadania z wielomianów

Post autor: angela88-88 »

czy moglabym bym prosic o rozwiazanie , nie jestem dobra z matematyki
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

zadania z wielomianów

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ =2x^5 - 6x^4 - 8x^2+x^4 - 3x^3 - 4x- x^3 + 3x^2 + 4=2x^5 - 5x^4 - 4x^3 - 5x^2 - 4x + 4}\)
angela88-88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 sty 2010, o 19:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

zadania z wielomianów

Post autor: angela88-88 »

czy to juz koniec zadania?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

zadania z wielomianów

Post autor: Althorion »

Tak.
angela88-88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 sty 2010, o 19:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

zadania z wielomianów

Post autor: angela88-88 »

śLICZNIE dzienkuje
ODPOWIEDZ