zadania z wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
angela88-88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 sty 2010, o 19:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

zadania z wielomianów

Post autor: angela88-88 »

Prosze o pomoc w tych zadaniach:
1.

Dane są wielomiany W(x)= \(\displaystyle{ 2x^{2}}\) + x - 1 , Q(x)= \(\displaystyle{ x^{3}}\) - \(\displaystyle{ 3x^{2}}\) - 4
Wyznacz i uporządkuj wielomian H(x)= W(x) /cdot Q(x)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

zadania z wielomianów

Post autor: Inkwizytor »

Iloczyn wielomianów.
Wzory wielomianów w nawiasach i wymnażasz na zasadzie "każdy z każdym"
Na końcu wykonujesz grupowanie wyrazów podobnych. W dobrym tonie jest porządkowanie od najwyższej potęgi x.
angela88-88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 sty 2010, o 19:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

zadania z wielomianów

Post autor: angela88-88 »

czy moglabym prosic o rozwiązanie tego zadania-- 10 sty 2010, o 22:04 --już dziękuje mam rozwiązane
ODPOWIEDZ