Może mi ktoś pomóc z kilkoma wielomianami?
a) \(\displaystyle{ x^{3} + 4x^{2} + x + 4}\)
b) \(\displaystyle{ 6x^{3} - 5x^{2} + 6x - 5}\)
c) \(\displaystyle{ x^{3} - 5x^{2} + 3x - 15}\)
d) \(\displaystyle{ 10x^{2} + 25x^{2} - 8x - 20}\)
wiem jak je rozwinąć do pewnego stopnia, później już nie. Pomóżcie.
Rozłóż wielomian na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 25 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Pokaze przyklad a) metodą grupowania :
\(\displaystyle{ x^{3}+4x^{2}+x+4=x^{2}(x+4)+1(x+4) = (x+4)(x^{2}+1)}\)
Pozdrawiam Maciek.
\(\displaystyle{ x^{3}+4x^{2}+x+4=x^{2}(x+4)+1(x+4) = (x+4)(x^{2}+1)}\)
Pozdrawiam Maciek.
Rozłóż wielomian na czynniki
Dziękuje.
Edit: Przykład c. rozwiązałem więc prosiłbym o rozwiązanie dwóch pozostałych.
Edit: Przykład c. rozwiązałem więc prosiłbym o rozwiązanie dwóch pozostałych.
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
b) \(\displaystyle{ 6x^{3} - 5x^{2} + 6x - 5 = x^2(6x-5)+1(6x-5) = (6x-5)(x^2+1)}\)
d) Coś Ci się chyba z potęgami pokręciło..?
d) Coś Ci się chyba z potęgami pokręciło..?
Rozłóż wielomian na czynniki
Tak, d. ma być \(\displaystyle{ 10x^{3}}\)
Pomóżcie z tym przykładem d)-- 10 sty 2010, o 13:05 --Od poradziłem sobie. Dzięki.
Pomóżcie z tym przykładem d)-- 10 sty 2010, o 13:05 --Od poradziłem sobie. Dzięki.