wielomiany z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
kata189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 18:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TL
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 7 razy

wielomiany z parametrem

Post autor: kata189 »

Wyznacz takie wartości parametru m i n, dla których wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} +mx ^{3} +13x ^{2} + nx + 4}\) jest kwadratem innego wielomianu
Wyszło mi:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a = 3 \\ m = 6 \\ n = 12 \end{cases} \vee \begin{cases} a = -3 \\ m = -6 \\ n = -12 \end{cases}}\) Czy to jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 9 sty 2010, o 18:59 przez kata189, łącznie zmieniany 3 razy.
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

wielomiany z parametrem

Post autor: zati61 »

W tej postaci zadanie jest spełnione dla każdego a,b. Jesli ma byc podzielny bez reszty to:
podziel je i przyrównaj reszte do zera
ODPOWIEDZ