Oprocentowanie lokaty

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mihipoznan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 9 gru 2007, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy

Oprocentowanie lokaty

Post autor: mihipoznan »

Ile powinno wynosić roczne oprocentowanie lokaty, żeby po upływie 6 lat potroić posiadany kapitał?

\(\displaystyle{ K_{1}}\) = \(\displaystyle{ K_{0}(1+n)^{6}}\)
\(\displaystyle{ 3x=x(1+i)^{6} /:x}\)
\(\displaystyle{ 3=(1+i)^{6} / \sqrt{}}\)
Jak to dalej rozwiązać?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oprocentowanie lokaty

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 1+i=\sqrt[6]{3}}\)
ODPOWIEDZ