Witam,
mam problem z zadaniem a raczej z jego częścią:
Dla jakiej wartości parametru m pierwiastki równanie \(\displaystyle{ x ^{2} -2mx+m ^{2}-1=0}\) należą do przedziału (-2;4)?
wiem, że muszą być spełnione cztery warunki:
\(\displaystyle{ 1. delta >0}\)
\(\displaystyle{ 2. x _{w} \in (-2;4)}\)
\(\displaystyle{ 3. f(-2)>0}\)
\(\displaystyle{ 4. f(4)>0}\)
1. delta >0
\(\displaystyle{ 4m ^{2}-4(m ^{2} -1)=4m ^{2}-4m ^{2}-1=-1}\)
\(\displaystyle{ -1>0}\)
sprzeczność
Z dalszymi podpunktami nie mam problemu i wynik wychodzi prawidłowy z odpowiedziami, ale czemu ta delta jest sprzeczna?
Równanie z parametrem - przedział
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Równanie z parametrem - przedział
Jak mnożysz nawias przez \(\displaystyle{ -4}\), to \(\displaystyle{ -1}\) też mnożysz przez \(\displaystyle{ -4}\)
Ostatnio zmieniony 9 sty 2010, o 15:48 przez TheBill, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Równanie z parametrem - przedział
Coś Ci się nie wymnożyło przy liczeniu delty
\(\displaystyle{ \Delta = 4m ^{2}-4(m ^{2} -1)=4m ^{2}-4m ^{2}+4=4}\)
Edit: Post do kasacji, bo już jest zbędny.
\(\displaystyle{ \Delta = 4m ^{2}-4(m ^{2} -1)=4m ^{2}-4m ^{2}+4=4}\)
Edit: Post do kasacji, bo już jest zbędny.