Wykonaj działania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Wykonaj działania

Post autor: macpra »

\(\displaystyle{ \frac{25-x^{2}}{x^{2}+2x+1}: \frac{x-5}{x+1}}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wykonaj działania

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ \frac{25-x^{2}}{x^{2}+2x+1}: \frac{x-5}{x+1}=\frac{(5-x)(5+x)}{(x+1)(x+1)} \cdot \frac{x+1}{x-5}=\frac{(5-x)(5+x)}{(x+1)(x+1)} \cdot (-\frac{x+1}{5-x})=...}\)
Poskracaj, dalej już chyba łatwo
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Wykonaj działania

Post autor: macpra »

Czyli wynik:?

\(\displaystyle{ - \frac{5+x}{x+1}}\)

i to ostateczna odpowiedź? W sumie wyszło mi tak, ale myślałem, że źle bo w poprzednich przykładach wychodziło coś bardziej "sensownego" np. 8 albo 8x
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wykonaj działania

Post autor: tometomek91 »

Tak, to jest wynik.
ODPOWIEDZ